rss

vineri, 14 martie 2008

Coruptia din Romania

Discutiile neostoite declansate de "flagrantul delict premeditat" de coruptie, in genere…, merita sa fie, oarecum rationalizate. Daca nu se stabilesc, cateva linii-forta ale fenomenului coruptiei si anticoruptiei in Romania anului 2008, riscam sa devenim ostaticii cacofoniei generale, in care cei implicati acuza sau scuza pornind de la o agenda personala. Coruptia nu este, prin obisnuinta, a doua natura a tranzitiei, ci trasatura ei principala. Ea nu tine doar de ultimii 17 ani, ci vine de departe si ne va mai insoti o vreme. Coruptia nu este creata de social-democrati, de liberali sau taranisti, nici macar de comunisti sau criptocomunisti.
Cultura publica si politica, cel putin de la fanarioti incoace, este marcata de inegalitatea flagranta dintre putinii oameni bogati si majoritatea saracilor. Inegalitatea dintre putinii bogati si numerosii saraci, pastrata pana azi, creeaza si perpetueaza coruptia, pentru ca aceasta stare de dezechilibru major si cronic favorizeaza o stare de mobilizare a depasirii limitelor, in care bogatul minoritar vulnerabil si saracul majoritar frustrat sunt practic obligati sa-si depaseasca statutul, inclusiv prin transgresarea normelor morale. Imoralitatea starii de fapt promoveaza imoralitatea perceperii si aplicarii starii de drept.
Functia politica, pe de alta parte, fiind rezultatul unui cadou sau un caz, deci oferita ca un privilegiu, de domnitorul pamantean sau fanariot, de sultan sau de partid, a devenit instrumentul favorit al imbogatirii rapide.
Cand promovarea sociala este rezultatul hazardului, in constelatia dominanta de contraselectie, beneficiarul ploconului asteapta sau cere la randul lui plocoane.
Comunismul n-a fost asadar prima si cea mai importanta sursa de stimulare a fenomenului coruptiei, ci doar un catalizator cu efecte devastatoare, de masa. Saracia si umilinta intretinute de putere prin incompetenta si ideologie, in sarcina majoritatii populatiei, au creat un biotop uman si un climat public, in care iesirea din mizeria programata nu se putea face decat prin recurgerea licita, oricat de ilegala, la coruptie.
Coruptia ca mijloc de posibila supravietuire decenta a fost o regula nescrisa a locatarilor sistemului comunist. Asa s-a consolidat un intreg antisistem de coruptie endemica sau mica, foarte buna conducatoare de relativism moral.
O anumita traditie a legaturilor de familie, cu reguli de clan si obiceiuri arhaice de intrajutorare, antiautoritare, proprii societatii rurale, se regasesc mai ales in tari ca Romania, Italia, Rusia sau Grecia si mai putin in Danemarca sau Germania. Religia ortodoxa adauga si o forma de comunitarism omenos aparent conformist fata de stat, dar mult mai liber si mai destins moral in interior.
Acestea fiind spuse si mai ales, concluzionand cele enumerate anterior , pot spune ca , suntem victimele politicii din Romania si cetatenii, unei tari de cacat. Noi cat de interesati am fi, in ceea ce obiectivizeaza realismul si radicalismul, nu am putea schimba aceasta structura, deoarece a cuprins obiective greu de atins … si nu ne ramane decat un singur lucru de facut : mai bine ne bagam pula in ea de tara in ea de masa politica si traim cu ideea ca o sa murim cu totii ca PULA.

Coruptia din Romania | by KataDo ft. kAmL0nU

Mai bine asculti parazitii si privesti cateva Pizde
Parazitii - Concentrati in metropole (Slalom Primtre Cretini)

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu