rss

vineri, 12 decembrie 2008

Fototeca OnLine

Fototeca online a comunismului românesc, cea mai mare bază de date gratuită din România, este accesibilă de joi, pe site-ul Arhivelor Naţionale ale României (ANR) şi pe cel al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului în România (IICCR). Fototeca cuprinde peste 1.500 de fotografii din perioada 1945-1989, transmite NewsIn.

Fotografiile provin din fondul Comitetului Central al Partidului Comunist şi din alte fonduri ale instituţiilor statului comunist. Numărul fotografiilor disponibile în fototecă vse direşte a a fi extins până la 10.000.

"Prin lansarea bazei de date online, fotografiile pot fi accesate în mod direct şi mult mai uşor decât din arhivele fostei securităţi. Cu acest proiect am deschis uşa către bucătăria puterii. Raţiunea pentru care am pornit acest proiect a fost faptul că cea mai bună cale de conservare a unui document este să îl publici", a spus Marius Oprea, preşedintele Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului.

Fotografiile reprezintă diferite evenimente din timpul regimului comunist, precum intrarea Armatei Roşii în Bucureşti, evenimentele politice din 1944-1947, vizitele în străinătate ale liderilor comunişti, momente din viaţa personală a dictatorilor Gheorghe Gheorghiu-Dej şi Nicolae Ceauşescu, vizitele oficiale din ţară, congresele partidului, reuniunile culturale, liderii PCR în diferite ipostaze, nomenclatura de partid, lucrări ale dictatorilor, manifeste, mitinguri, portrete oficiale, evenimente publice. Printre fotografii se află şi instantanee cu Ion Iliescu, alături de Nicolae şi Elena Ceauşescu, în timpul unei vizite a celor doi în Moldova.

"Bugetul alocat de ANR pentru acest proiect este zero lei, deoarece bugetul Arhivelor, calculat la începutul anului, nu ne-a permis să dăm niciun ban. Colaborarea cu IICCR era necesară, pentru că motorul de căutare a costat ceva", a declarat, referitor la bugetul proiectului, directorul Arhivelor Naţionale, Dorin Dobrincu.

Site-urile pe care este disponibilă fototeca online a comunismului românesc sunt www.arhivelenationale.ro şi www.crimelecomunismului.ro.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu