rss

vineri, 12 decembrie 2008

Romanu' tot hot ramane

Christian Popescu a fost arestat in timp ce facea tranzactia cu un agent sub acoperire din Seattle.

Dana Arama

Un cetatean roman, Christian Popescu, in varsta de 37 de ani, a fost arestat marti in Kenmore, SUA, pentru ca a incercat sa vanda pentru suma de 100.000 de dolari un semn de carte din aur care ar fi apartinut dictatorului nazist Adolf Hitler. Obiectul a fost recuperat in urma unei operatiuni sub acoperire.
Autoritatea Americana pentru Imigratie si Controlul Vamilor (ICE) sustine ca semnul de carte a fost furat in 2002 din Spania inainte de a fi vandut in cadrul unei licitatii. Se pare ca obiectul ar fi apartinut candva familiei lui Wilhem Keitel, comandantul armatei naziste care a fost executat in urma proceselor de la Nurenberg. Potrivit anchetatorilor, romanul, care locuieste in Kenmore, urma sa vanda semnul de carte pentru suma de 100.000 de dolari, unui agent sub acoperire, a informat News Channel 8. Popescu a fost acuzat de vanzare de bunuri furate si a comparut miercuri in fata unei curti federale. Semnul de carte din aur de 18 carate, gravat cu portretul lui Hitler, cat si cu un vultur imperial si cu svastica, i-a fost facut cadou acestuia, in 1943, de catre iubita sa, Eva Braun, drept consolare pentru infrangerea armatei germane la Stalingrad.

Singurul arestat

Procurorul american Jeff Sullivan a declarat ca agentii inca investigheaza cum a ajuns semnul de carte in Seattle. Cinci persoane au fost retinute in operatiunea de marti, dar numai Popescu a fost arestat si pus sub acuzare, a adaugat el. Operatiunea a inceput cand ICE a aflat ca un barbat incearca sa vanda semnul de carte in zona orasului Seattle. Un informator l-a contactat pe Popescu, care a confirmat ca are obiectul si a prezentat fotografii, cerand 150.000 de dolari. Autoritatile spaniole au estimat valoarea lui intre 13.000 si 17.000 de dolari, potrivit documentelor prezentate instantei. Anchetatorii au stabilit o intalnire cu Popescu, care a fost arestat in timp ce un agent ii platea 100.000 de dolari. O audiere pentru stabilirea perioadei de detentie a fost stabilita pentru luni.

Cadou. Semnul de carte ii fusese daruit lui Hitler de amanta lui, Eva Braun, in 1943

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu