rss

joi, 11 decembrie 2008

Un mar pe zi pentru o viata sanatoasa


Aş mânca o portocală. De ce nu un măr? Ştim de pe vremea bunicii că un măr pe zi ţine doctorul la uşă. Şi asta pentru că merele conţin vitamine pe care nu le întâlnim la alte fructe, iar efectele benefice pe care le au asupra organismului sunt de zeci de ori mai mare decat preţul fructelor.

Merele conţin vitamina C, care ajută la întărirea sistemului imunitar. Foarte multe persoane care duc lipsă de vitamina C au mari probleme de sănătate, răcesc rapid şi au probleme cu gingiile.

Previn apariţia bolilor de inimă datorită substanţelor pe care le conţin, acei flavonoizi, care au efect antioxidant.

Merele sunt perfecte: au un gust foarte bun, mai multe arome, ne dau energie şi ne ajută să slăbim. Au puţine calorii: un măr obişnuit are în jur de 70-100 de calorii. Atunci când poftim cu ardoare la bomboane şi ciocolată, înlocuitorul ideal ar fi un măr. Pofta va dispărea deoarece merele conţin zahăr, însă vă furnizează doar un sfert din caloriile pe care le căpătăm de la dulciuri.

Previn apariţia mai multor forme de cancer: de colon, prostată sau de sân.

Merele conţin fenoli, un tip de antioxidanţi care contribuie la prevenirea cancerului şi a accidentelor cardiace şi cerebrale. Ele fac bine şi în cazul persoanelor care vor să micşoreze nivelul colesterolului. Reduc colesterolul rău şi cresc nivelul celui bun.

Previn apariţia cariilor dentare, provocate în special de bacterii. Sucul de măr are proprietăţi antibacteriene. Distruge 80% din bacterii. Un măr pe zi ne ţine departe de dentist.

Ne protejează de boli ale creierului. Merele conţin substanţe numite fitonutrienţi, care ne feresc de bolile neurodegenerative precum Alzheimer şi Parkinson.

Dacă mâncaţi mere vom avea plămâni mai sănătoşi. Un studiu al cercetatorilor englezi arată că oamenii care mănâncă 5 sau mai multe mere pe săptămână stau departe de boli respiratorii, inclusiv astmul. Chiar şi apariţia cancerului de plămâni este redusă.

Fac bine la digestie. Un singur măr furnizează atâtea fibre cât un castron de cereale, adică o cincime din cantitatea de fibre recomandată zilnic.

Conţin o substanţă care întăreşte oasele si previne apariţia osteoporozei.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu