rss

marți, 5 mai 2009

Asa Arata ION acum 35.000 de ani

Aşa susţin cercetătorii că arăta europeanul modern în urmă cu 35.000 de ani

Primii europeni moderni au trăit în urmă cu 35.000 de ani şi, potrivit oamenilor de ştiinţă, ar fi populat aşezările pe care se găseşte astăzi România. Artistul britanic Richard Neave, pasionat de criminalistică, a reuşit să reconstruiască din lut faţa celui mai vechi om modern din Europa, pe baza unor fragmente de mandibulă, descoperite în 2002, în Peştera cu oase, din arcul sud-vestic al Carpaţilor.

Fosilele găsite pe teritoriul ţării noastre nu au fost însă suficiente pentru ca echipa de cercetători să poată determina şi sexul persoanei care a trăit în urmă cu 35.000 de ani în pădurile carpatice. De aceea, Richard Neave susţine că această faţă poate aparţine atât unui bărbat, cât şi unei femei. În plus, s-ar putea ca şi culoarea pielii să fie puţin mai deschisă.

Însă, cum în urma analizei acestor oase nu s-a putut stabili şi pigmentul, britanicul şi-a luat libertatea de a crea un om cu pielea mai închisă la culoare, bazându‑se pe o serie de teorii emise de mai mulţi oameni de ştiinţă de-a lungul timpului. Potrivit acestora, primii europeni moderni erau mai negricioşi, semn că am avea mai degrabă strămoşi africani. Chipul creat de Neave va fi analizat în cadrul unui serial documentar, intitulat “Incredibila călătorie a omului”, difuzat de postul BBC2, duminică, 10 mai.

Acestea sunt bucăţile de craniu cu ajutorul cărora a fost reconstruit chipul europeanului modern

Datarea fragmentului de mandibulă cu ajutorul căruia Neave a reconstruit faţa europeanului modern, după ce osul a fost descoperit de americanul Erik Trinkaus, profesor de antropologie la Washington University din St. Louis, Missouri, în 2002, în Peştera cu oase din sud-vestul Munţilor Carpaţi, a fost posibilă prin metoda analizei cu radiocarbon.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu