rss

joi, 7 mai 2009

Lista Cu Prizonier Britanici Gasita langa Auschwitz

O listă cu 17 nume presupuse a fi ale unor prizoneri britanici din cel de-al doilea război mondial deţinuţi de Germania nazistă în apropiere de lagărul de la Auschwitz, găsită în Polonia, a fost făcută publică marţi.

O listă cu 17 nume presupuse a fi ale unor prizoneri britanici din cel de-al doilea război mondial deţinuţi de Germania nazistă în apropiere de lagărul de la Auschwitz /Foto EPA
'Pot să confirm autenticitatea documentului', a declarat istoricul Piotr Setkiewicz, expert al muzeului Auschwitz-Birkenau situat la Oswiecim, în sudul Poloniei.

Această placă de mărimea unei pagini de caiet, făcut dintr-un material plastic alb asemănător cu celuloidul folosit în acea vreme poartă pe o parte 17 nume scrise cu creionul cu majuscule, dintre care opt au fost bifate, iar pe cealaltă o listă cu cuvinte germane şi traducerea lor în engleză.

Ea a fost găsită de Dominik Synowiec, un conservator de monumente istorice din Cracovia (sudul Poloniei).

Lista numelor scrisă de-a lungul marginii din stânga a plăcii este următoarea: 'OSBORNE LAWRENCE GARDINER LAMB SYMES SAUNDERS DUNNE DUNN HUTTON HOLMES ..., ..., CLARK MANSON ..., AUTY STEINGER.' Dintre cele 17 nume, unele sunt ilizibile.

'Căutam cu totul altceva', a povestit Synowiec. Lista se afla sub o grămadă de pământ, ramuri şi frunze într-un buncăr situat pe locul lagărului pentru prizonieri de război de la Monowitz, unde germanii ţineau în special cetăţeni britanici.

Descoperirea în regiune a unei alte liste din acea perioadă, cu numele a şapte deţinuţi din lagărul de exterminare de la Auschwitz, a fost anunţată săptămâna trecută.

Trei dintre bărbaţii de pe acea listă sunt încă în viaţă: doi polonezi şi un francez, Albert Veissid, în vârstă de 84 de ani. Un alt bărbat de pe listă a murit în 1997 în Suedia, iar despre ceilalţi trei nu se ştie nimic

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu