rss

marți, 5 mai 2009

Urechea Lui Van Gogh

Vincent van Gogh devenit faimos datorită picturilor sale impresionante, dar şi legendarului act prin care şi-a tăiat singur o ureche. După 119 ani de la moartea artistului, urechea acestuia se află în centrul unei noi controverse, după ce doi istorici au sugerat că pictorul nu şi-a ciopârţit propriul lob, ci i-a fost tăiată de prietenul său, francezul Paul Gauguin.

Autoportret de Vincent van Gogh în care avea urechea bandajată/ Northfoto
Potrivit versiunilor oficiale, pictorul olandez şi-a tăiat una dintre urechi cu o lamă după o ceartă cruntă cu Gauguin, în 1888. Sângerând din abundenţă, el s-a deplasat până la un bordel şi a prezentat urechea tăiată unei prostituate, pe nume Rachel, înainte de a se întoarce acasă şi de a se culca.

Doi istorici ai artei din Germania, care au petrecut 10 ani cercetând documente din arhivă legate de acest incident, susţin însă că Gauguin este cel care i-a ciuntit urechea lui van Gogh, cu o sabie, în timpul unei dispute. Apoi, cei doi artişti au convenit să ascundă adevărul şi să prezinte o variantă excentrică.

În ”Urechea lui Van Gogh: Paul Gauguin şi pactul tăcerii”, carte publicată în Germania, Hans Kaufmann şi Rita Wildegans menţionează că versiunile oficiale ale evenimentului, bazate în special pe informaţii oferite de Gaugain, sunt inconsistente şi că ambii artişti au oferit indicii cum că adevărul este mult mai complex.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu