rss

luni, 8 iunie 2009

Dalai Lama - Cetatean de Onoare al Parisului

Dalai Lama a primit oficial titlul de "cetatean de onoare" al Parisului, distinctie pe care China a catalogat-o drept o "ingerinta in afacerile interne". Liderul spiritual al tibetanilor a declarat ca a venit la Paris special pentru a primi acest titlu, acordat inca din martie 2008. "Am primit aceasta distinctie in calitatea de om care apara valorile umane, pacea si non-violenta", a declarat Dalai Lama.

"Consiliul municipal al Parisului a luat aceasta decizie pentru a recompensa eforturile lui Dalai Lama in favoarea dialogului si pacii", a declarat primarul Parisului, Bertrand Delanoe. "Prin aceasta initiativa, care se adreseaza si tibetanilor, nu dorim sa ne implicam in afacerile interne ale Chinei si nici sa sustinem independenta Tibetului", explica primarul Parisului.

Cu toate acestea, autoritatile chineze au protestat fata de aceasta initiativa. "Daca Primaria Parisului va acorda aceasta distinctie va intampina din nou o puternica opozitie din partea Chinei", anunta Ministerul chinez de Externe, cerand Parisului sa nu se mai amestece in afacerile sale interne.

In cursul intalnirii avute parlamentarii francezi, Dalai Lama a declarat ca Tibetul face obiectul unei "condamnari la moarte" in China, denuntand campaniile impotriva tibetanilor si a sa. Ulterior, Dalai Lama a denuntat din nou "politica dura, chiar brutala" a Chinei in Tibet, explicand ca nu are incredere in regimul totalitar chinez, dar are incredere in "poporul chinez".

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu