rss

miercuri, 3 iunie 2009

Marinarii Romani Rapiti De Piratii Somalezi Vor Muri In Chinuri Groaznice

Cinci marinari români, 10 italieni şi un croat sunt sechestraţi de piraţii somalezi, de 52 de zile, pe vasul Buccaneer, în largul coastelor Somaliei, în Golful Aden. Ieri, un telefon disperat al căpitanului Mario Iarloi i-a îngrozit pe reporterii cotidianului italian Corriere della Sera. Ofiţerul implora ca el şi echipajul său să fie salvaţi, pentru că altfel vor pieri în curând în chinuri. “Nu mai avem mâncare, apă şi medicamente. Unii dintre noi aproape că şi-au pierdut minţile de sete. Eliberaţi-ne sau vom muri în chinuri”.

Vasul Buccaneer, ce aparţine unei companii italiene, a fost capturat în apele Golfului Aden, de piraţii somalezi, în luna aprilie

Cu o voce înecată în lacrimi, comandantul navei a mărturisit că a reuşit să pună mâna pe un telefon, pentru că piraţii i-au luat pe şase dintre colegii săi şi i-au dus pe uscat, în satele de pe malul Oceanului, lăsând vaporul doar sub supravegherea unui singur agresor. Nu a menţionat nici numele, nici cetăţenia celor duşi departe de vas, dar a apucat să spună că toţi sunt foarte bolnavi:

“Ni s-au terminat medicamentele, apa şi mâncarea. Lor nu le pasă de noi. Unii şi-au pierdut minţile din cauza depresiei, iar alţi doi suferă de boli grave de inimă. Nu putem să ne mai chinuim aşa. Eliberaţi-ne sau le vom cere noi să ne omoare şi să se termine odată cu totul”, a spus, plin de disperare, căpitanul Iarloi.

Şi ca şi cum situaţia nu ar fi fost suficient de dramatică, ofiţerul italian a mărturisit că somalezii, plictisiţi, îşi bat joc de ostatici: “Încep să tragă spre noi, ca într-un joc, ca să ne sperie. Ieri, un glonţ m-a zgâriat în dreptul feţei. Cât să mai rezistăm? Nu ştiu nici unde i-au dus pe camarazii mei. Ştiu doar că somalezii îi ascund prin sate, ca să se ferească de un atac al armatelor, care vor încerca, sper, să ne elibereze. Piraţii au spus că nimeni nu a făcut demersuri pentru a ne scăpa de aici. Ne-aţi lăsat de izbelişte?”, a urlat în telefon căpitanul, care apoi a întrerupt subit convorbirea.

Orice încercare de a relua legătura cu oamenii de pe vas s-a soldat, susţin reporterii Corriere della Sera, cu un eşec.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu