rss

sâmbătă, 27 iunie 2009

Romania Are Cei Mai Multi Supravietuitori SIDA Din Europa De Est

Stiinta a progresat mai mult decat stiam. In tara noastra, 80% dintre copiii care in '89 s-au nascut cu virusul HIV din cauza neglijentei din spitale supravietuiesc si duc o viata normala.

La inceputul anilor '90, in spitalele noastre mii de copii cu fete imbatranite si oase proeminente se luptau cu spaima SIDA in paturi cu zabrele. Medicamentele antivirale abia aparusera, vitaminele erau putine, iar copiii se topeau de la o zi la alta.

7.434 de pacienti sunt astazi oameni in toata firea. Urmeaza tratamente gratuite de ultima ora si au o speranta de viata de cel putin 25 de ani.

Sunt 4.500 de femei seropozitive care vor sa aiba copii. In proportie de 98% dintre cazuri, pruncii nu mostenesc virusul HIV, daca mama respecta tratamentul.

Totusi, anumite medicamente antivirale pot duce la malformatii, asa ca e bine ca mama sa ramana insarcinata atunci cand nu mai are nicio urma de virus in sange.
Psihologii spun ca problemele apar, cand femeile infectate au relatii sexuale intamplatoare.
La 20 de ani de la explozia SIDA, Romania are cei mai multi supravietuitori din Europa de Est.

Ministerul Sanatatii a deschis, in interiorul Institutului de Boli Infectioase "Matei Bals", Academia Europeana, unde medici din peste 15 tari europene vor lua lectii de la romani.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu