rss

luni, 8 iunie 2009

Seducatoarea din Florenta -Salman Rushdie

Seducatoarea din Florenta, in traducerea Danei Craciun, este cel mai recent roman al lui Salman Rushdie, aparut de curand in cadrul seriei de autor dedicata de Polirom celebrului scriitor si eseist britanic de descendenta indiana.

Romanul, publicat in Anglia in urma cu un an, este cartea pentru care Salman Rushdie s-a documentat cel mai mult dintre toate: peste sapte ani. „Au fost ani si ani de lectura de specialitate”, marturisea Rushdie in cadrul unui interviu. Nominalizat anul trecut la prestigiosul Man Booker Prize, romanul a fost primit de catre critici cu un entuziasm fara precedent, fiin considerat de catre The Observer: „unul dintre cele mai bune romane scrise de Salman Rushdie pina acum”

Avind in centru figura misterioasa si seducatoare a unei femei – printesa, vrajitoare si sclava, visul de dragoste al oricarui barbat –, povestea imbina epoci istorice si spatii culturale diametral opuse, purtindu-ne din Florenta lui Machiavelli si a familiei de Medici in opulenta Indie a mogulilor din perioada de glorie marcata de domnia lui Akbar. Cu toate ca ne lasam cuceriti de fermecatoarea eroina a cartii, cu toate ca cel ce tine in mina firele multicolore ale naratiunii pare a fi un ins misterios cu aerul unui nobil, maiestria unui scamator si misiunea unui diplomat, adevarata partitura a seductiei este interpretata, ca intotdeauna, de Rushdie insusi, care imbina harul unui povestitor oriental cu talentul plastic si bogatia de nuante a unui miniaturist.

Romanul va fi lansat, mai intii, la Bookfest 2009, apoi, in cele mai importante orase ale tarii, in cadrul unui eveniment-concept: Lansare pentru un singur cititor, informeaza editura Polirom

„Cum ar fi sa ne trezim in visele altor oameni si sa le schimbam, si cum ar fi sa avem curajul sa ii invitam in ale noastre? Cum ar fi daca intreaga lume ar deveni un singur vis in stare de trezie?” (Salman Rushdie)

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu