rss

sâmbătă, 27 iunie 2009

Si-a Vandut Tara Pentru 1200$

Trădare, aceasta e concluzia procurorilor DIICOT care au descâlcit iţele afacerii cu secrete de stat, pusă pe picioare de subofiţerul MApN Floricel Achim şi de bulgarul Marinov Zikolov. Românul, băiat modest, şi-a vândut patria la preţuri de nimic: 1.200 $, adică doar vreo şase salarii minime pe economie.

Ca un adevărat om de afaceri, bulgarul Zikolov i-a ghicit “calităţile” prietenului său Achim, pe care îl cunoştea din 1994, şi a investit în viitorul acestuia încă de pe vremea când era un simplu plutonier la o unitate militară din Alexandria. L-a ajutat, cum numai el ştie, să treacă printr-o facultate, să adauge pregătirii sale şi câteva cursuri, pentru a putea, apoi, înainta în grad.

Când însă pe la urechi i-a trecut informaţia că ucrainenii ar plăti cam 1.000 de dolari pentru fiecare informaţie secretă despre Armata Română, bulgarul l-a bătut pe umăr pe Achim şi l-a pus la treabă. Sosise vremea scadenţei. Într- o discuţie pe care Zikolov o are cu un ofiţer SRI, acesta chiar spune: “Sursa asta am făcut- o eu! L-am ridicat de la gunoi, de la ţară, pe băiatul acesta şi acum e în funcţia asta datorită mie şi el e conştient de asta şi lucrează pentru mine! Normal că îi dau şi nişte bani!”.

În rechizitoriul procurorilor DIICOT, este consemnat faptul că strădaniile ofiţerului român de a-i pune bulgarului pe tavă informaţii “calde” despre armata noastră au fost răsplătite cu modica sumă de 1.200 de dolari, adică vreo şase salarii minime pe economie. Cel puţin atât au reuşit să afle anchetatorii că ar fi luat Floricel, spionul fără prea mari pretenţii materiale.

Banii au fost încasaţi în primele două luni ale acestui an, adică până în 27 februarie, când cei doi au fost arestaţi. Bine antrenat de agenţii secreţi ucraineni, Zikolov i-a “predat” şi partenerului său lecţia de trădare. Spionii, care foloseau un limbaj codificat, numind informaţiile “fructe”, se întâlneau la o bere, chipurile din întâmplare, unde schimbau pachete de ţigări. Unul - cel al bulgarului - conţinea ţigarete şi bani, iar celălalt, informaţii despre Armata Română înmagazinate pe stick-uri.

“Marfa” ajungea apoi la agenţii ucraineni prin internet, transfer făcut din maşini aflate la maximum 15 metri distanţă una de alta, în parcările unor magazine. Aşa, Ucraina a intrat în posesia a peste 10.000 de file cu informaţii secrete şi cu secrete de stat. Finalul poveştii îl găseşte pe bulgarul Marinov Zikolov în postura de trădător care-şi vinde partenerul - pe spionul Floricel Achim -, sperând că va fi înregimentat la SRI.

Spionii, trimişi în judecată

În urmă cu două zile, Floricel Achim şi Marinov Zikolov, încarceraţi în arestul Poliţiei Capitalei, au fost trimişi în judecată de procurori, sub acuzaţia de trădare prin transmitere de secrete şi spionaj.

Românul l-a cunoscut pe Zikolov în 1994, în Bulgaria, în timpul unui concediu. Ulterior, ei au întrerupt relaţiile pentru că bulgarul a fost numit ataşat militar.

Cei doi au reluat legăturile în 2001, când Zikolov şi-a înfiinţat o firmă la Bucureşti. Cinci ani, Achim i-a livrat, contra cost, lui Zikolov secrete militare.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu