rss

miercuri, 10 iunie 2009

Violenta Din Desenele Animate

Deşi pare de necrezut, televiziunile pentru copii - Cartoon Network, Jetix şi Minimax - domină topul celor mai violente posturi TV, potrivit unei cercetări prezentate, miercuri, de UNICEF.

Foto simbol MediafaxCercetarea "Reprezentanţa violenţei televizuale şi protecţia copilului", prezentată miercuri, oferă o imagine a violenţei prezentate în programele de televiziune, oferind o ierarhizare a frecvenţei, duratei şi intensităţii scenelor de violenţă în programele mai multor televiziuni. Cercetarea îşi propune să aducă în atenţia publicului problema impactului violenţei mediatice asupra copiilor, fiind scoase în evidenţă complexitatea fenomenului şi responsabilităţile pe care le au familia, şcoala şi mass-media.

Televiziunile analizate în cadrul cercetării au fost TVR 1, Pro TV, Acasă, Antena 1, Antena 3, Realitatea TV, Prima TV, OTV, Cartoon Network, Jetix şi Minimax, fiind monitorizate 348 de ore şi 15 minute, în perioada 5 - 11 ianuarie 2009.

Din analiză reiese că, în medie, numărul actelor de violenţă care pot fi urmărite într-o oră de transmisie televizată variază astfel: 9 acte de violenţă se întâlnesc la TVR 1, 9,40 - Antena 3, 10 - Realitatea TV, 10,29 - Acasă, 12,96 - Antena 1, 14, 21 - Prima TV, 22,58 - OTV şi 23,4 - Pro TV. Pe de altă parte, în ceea ce priveşte posturile destinate copiilor, aceste valori sunt şi mai mari - variază de la 20 de acte de violenţă pentru postul Minimax, la 37 la postul de televiziune Jetix.

Postul de televiziune OTV are cea mai mare durată a actelor de violenţă difuzate - 22,6 minute dintr-o oră de emisie reprezintă acte de violenţă (cercetarea a analizat doar emisiunea "Dan Diaconescu Direct"). Pe de altă parte, durata medie a unui act de violenţă este de 60 de secunde la OTV.

În ceea ce priveşte violenţa în desenele animate, Jetix este cel mai violent post de televiziune pentru copii dintre cele trei analizate: Cartoon Network, Jetix şi Minimax. Astfel, în programele Jetix, în perioada monitorizată, s-au înregistrat 852 de acte de violenţă, la Cartoon Network - 815 acte de violenţă, iar la Minimax - 338.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu