rss

marți, 13 aprilie 2010

Desiderata - de Max Ehrmann

Inainteaza calm prin zarva si iures si nu uita ce liniste este acolo unde este tacere. Pe cat posibil, fara a ceda, sa fii in termeni buni cu toata lumea. Rosteste ceea ce socotesti adevar linistit si limpede si asculta-i si pe altii, chiar pe cei prosti si nestiutori; si ei au povestea lor.

Ocoleste persoanele zgomotoase si agresive caci ele ataca spiritul. Daca te compari cu altii, poti fi cuprins de vanitate si amaraciune caci intotdeauna vor exista persoane superioare si inferioare tie.

Bucura-te atat de realizarile tale, cat si de planurile tale. Pastreaza-ti interesul pentru cariera pe care o ai, oricat de modesta ar fi; este o adevarata avere in nestatornicia vremii. Fii prudent in afaceri, caci lumea e plina de viclesug. Dar acest lucru sa nu te opreasca sa mai vezi ca exista si virtuti; multa lume se zbate pentru idealuri marete si pretutindeni viata este plina de eroism.

Fii tu insuti, mai cu seama nu simula afectiunea si nici sa nu fii cinic in legatura cu dragostea pentru ca in mijlocul a tot ceea ce este uscaciune si deziluzie, ea este perena precum iarba. Primeste cu bunavointa sfatul anilor, cedand de bunavoie lucrurile ce apartin de tinerete. Hraneste-ti taria de spirit ca sa te ocroteasca in caz de nenorocire neasteptata, dar nu te amari cu inchipuiri. Multe temeri se nasc din oboseala si singuratate

Pe langa o disciplina sanatoasa, fii bun cu tine insuti. Esti un copil al Universului, la fel ca stelele si arborii, ai dreptul sa te afli aici. Si fie ca iti este limpede sau nu, este fara indoiala ca Universul isi urmeaza calea asa cum trebuie. Prin urmare, fii impacat cu Dumnezeu, oricum l-ai concepe si oricare ti-ar fi truda si nazuintele. In vanzoleala zgomotoasa a vietii nu-ti pierde armonia sufletului. Cu toata ipocrizia, chinul si visele tale spulberate, lumea e inca frumoasa. Mentine-ti voia buna! Incearca,straduieste-te sa fii fericit!

<<"Desiderata" este latinescul pentru "lucruri pe care sa ti le doresti"; poemul se pare c-a fost scris de Max Ehrmann in anii 1920, controversa cu "vechea biserica St. Paul, 1692" nefiind inca elucidata. Istoria poemului si a transmiterii lui de la o persoana la alta pana cand i s-a uitat originea este si ea interesanta. Este o scriere placuta si foarte plina de povete actuale, desi a fost scrisa demult, in cu totul alta conjunctura. >>

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu