rss

marți, 13 aprilie 2010

Fazele Mortii Clinice

Doctorul american Raymond Moody, a descris fazele mortii clinice in lucrarea sa "Viata de dupa viata". Medicul a stabilit etapele pe baza descrierilor a cel putin 150 de pacienti care au trecut prin moarte clinica.


1. Greutatea de exprimare. Persoanelor trecute printr-o asemenea experienta le este foarte greu sa redea exact ceea ce tocmai au simtit.

2. Verdictul propriei morti. Pacientul in aceasta stare intelege si vede perfect medicii, anuntind propriul verdict de moarte, aflindu-se totusi in imposibilitatea de a resimti exact ceea ce se petrece. Au existat cazuri in care pacientul a putut repeta medicilor cuvint cu cuvint conversatia lor si le-a descris diferite faze ale operatiei.

3. Starea de pace. Marturiile celor ce au experimentat moartea clinica contin cuvinte precum: calm, pace, bunastare, disparitia emotiilor si a fricii, senzatie de frumusete, perfectiune.

4. Fenomenul sonor. Inaintea intrarii in zona intunecata, apare un fenomen sonor asemanator cu timbrul unei sonerii, unui vuiet, unei muzici armonioase sau chiar clopot, iar alteori "era foarte liniste".

5. Zona obscura (tunelul). Pacientul realizeaza intrarea intr-o zona intunecata, insotita de o stare de pace profunda. Pentru a trece de la un nivel la celalalt, este nevoie sa depaseasca o frontiera denumita bariera de lumina. Aceasta este frontiera universului cunoscut.
Inger

6. Decorporalizarea. Reprezinta parasirea corpului, care este insotita de o modificare a sensului perceptiei de catre simturi, a intelegerii timpului si a spatiului.

7. Intilnirea cu alte fiinte. Se realizeaza cu persoane care au parasit planul fizic inainte. Aceste persoane pot fi cunoscute sau necunoscute.

8. Intrarea in lumina. Lumina este intensa si se manifesta ca o prezenta calduroasa si tonica. Aici persoana care are o astfel de experienta poate sa intalneasca fiintele de lumina, ingerii.

9. Viziunea asupra vietii. Nu sunt atat imagini cat mai ales forme ale gandirii. Deseori persoanele respective au relatat ca si-au perceput intreaga viata derulandu-se precum un film.

10. Limita de netrecut si reintoarcerea in corpul fizic. Exista o limita pe care subiectii nu o pot depasi astfel incat se reintorc la viata si se reintegreaza in propriul corp. Reintoarcerea este deseori instantanee si violenta.

1 comentarii:

Anonim spunea...

Da si vom fi pentru totdeauna cu Domnul!,.....

Trimiteți un comentariu