rss

sâmbătă, 24 iulie 2010

Bioluminiscenta

Sunt si oameni capabili sa emita lumina. De obicei, doar cei bolnavi ajung in acest stadiu. Un exemplu in acest sens este Ana Monaro, diagnosticata cu astm, care emitea o lumina albastra in dreptul pieptului pe durata spitalizarii si doar cand dormea.

Bioluminiscenta este procesul biologic de producere a luminii de catre organismele vii. In organismele bioluminiscente se sintetizeaza o substanta fotogena numita luciferina care sub actiunea O2 si a enzimelor catalizatoare (luciferaze) se oxideaza.

Prima explicatie stiintifica a bioluminiscentei a fost elaborata de fizicianul Robert Boyle. Introducand sub un recipient un cotlet de vitel alterat care in intuneric degaja lumina a remarcat ca stralucirea scade progresiv. Cand aerul era lasat sa patrunda sub recipient, lumina isi recapata intensitatea. Se demonstra astfel ca bioluminiscenta este in stransa legatura cu reactiile chimice care inceteaza in absenta oxigenului si ca orice superstitie legata de acest fenomen nu-si gasea justificarea.

Abia in 1885, zoologul francez Raphael Dubois a descoperit cele doua substante din corpul plantelor si animalelor care dau nastere la lumina printr-o reactie chimica. Aceste substante sunt luciferina si oxiluciferina.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu