rss

marți, 13 iulie 2010

Bisericile din Lalibela - Lucrarea Ingerilor de Abanos


Ora trei spre dimineata... Addis Abeba, capitala Etiopiei...
Nici nu ies bine pe poarta aeroportului ca si sunt inhatat de
taximetristi. Negociez cu unul ca pentru 70 birr (4,5 birr= aprox. 1
leu) sa ma duca pana la autogara locala. Vreau sa plec direct spre
nord, in Lalibela, urmand a ma reintoarce sa vad capitala abia peste vreo doua saptamani. ln noapte, din goana masinii, strazile pustii si slab iluminate imi par destul de respingatoare. Mai ales ca, alegand un drum mai scurt, soferul ma duce prin locuri saracacioase, printre colibe si tot felul de maghernite.

lerusalimul African

Ajuns la destinatie, imi gasesc o mica pensiune. Beneficiez de
conditii minime (un pat, o masa si un scaun, scaldate in Lumina unui bec anemic). Apa si toaleta sunt in curte, insa bunavointa gazdeloreste neasteptata, fiind primit cu multa caldura. Cinez in localul pensiunii, servind o prima injera si beau doua berele de tej (preparate traditionale despre care va voi povesti in articolul urmator).
A doua zi ma trezesc devreme si pornesc spre unul dintre cele mai importante locuri spirituale si istorice ale lumii. Parcurgand cateva stradute, printre locuinte inghesuite, ajung in scurt timp in fata oficiului de bilete. Sunt verificat corporal, mi se verifica si continutul gentii, doar apoi, platind 300 birr, primesc biletul de acces la situl istoric. Strabat un mic platou de roca, dupa care cobor mai multe trepte sapate in piatra si ajung in fata unei prime biserici. Este tocmai Elet Medhane Alem...

Bisericile din granit

ln secolul al Xl-lea, Etiopia era dominata de puternica dinastie Zagwe. Unul dintre regii sai, Gebre Mesqel Lalibela, speriat de cresterea puterii dusmanilor sai, simte nevoia sa apeleze la rugaciunea bisericii. Pentru aceasta ordona construirea, la Roha, a unor Biserici cu totul surprinzatoare: sapate cu dalta si ciocanul in abrupturile de granit ale asezarii. Gandul regelui era de a construi un ,,Nou lerusalim", pe taram african.
Localnicii taiau mai intai cate un sant adanc, ce constituia perimetrul viitorului Lacas. Adancimea era si ea in concordanta cu cea proiectata pentru viitoarea biserica. Dupa finalizarea santului, ramanea in mijloc un impunator monolit. Roca, compacta, era sculptata in exterior, cizelandu-i forma, modelandu-i coloane si basoreliefuri decorative. Apoi se croiau usile si se intra cu sapatura in interior. Astfel, se excava interiorul monolitului initial. Se formau inauntru spatii largi, in unele cazuri compartimentate si chiar pe doua niveluri. Totul era sprijinit pe coloane zvelte. Se decupau si mici ferestruici, in stanca peretilor deja formati.
Pe langa basoreliefurile ce impodobeau peretii interiori, la final se aplicau picturi simbolistice sau religioase. Legenda spune ca in fiecare noapte, cand lucratorii mergeau la culcare, ingerii coborau din Ceruri si continuau lucrarile pana spre dimineata.

Sfantul Lalibela

Cert este ca intentia initiala a regelui Lalibela, aceea de a castiga biserica ortodoxa de partea sa, a avut doua urmari: crearea unui loc unic in lume si convertirea regelui la o viata religioasa. Dupa 20 de ani de conducere, Lalibela a abdicat de la tron, ajungand eremit. S-a retras intr-o pestera, unde a trait doar in rugaciuni, iar astazi Biserica Etiopiana il considera unul dintre cei mai mari
sfiinti ai sai. Dupa moartea sa, denumirea localitatii a fost oficial schimbata din Roha in Lalibela.
ln arealul localitatii pot fi vazute 11 astfel de Biserici sapate in piatra, dintre care doar patru dintre ele sunt monolitice, in sensul strict al cuvantului.
Se spune ca nu toate au fost construite in perioada regelui Lalibela. Cei care au ajuns in urma lui la tron i-au continuat ideea, adaugand alte biserici. lnsa toate acestea au fost grupate in doar doua spatii restranse. ln primul grup sunt sase biserici, iar in celalat patru, edificiile fiind unul langa altul. Prin scurte tuneluri si santuri de trecere, coborand pe alocuri trepte abrupte, se ajunge si acum de la un lacas la altul. Exceptie face doar Elet Giyorgis, care este sapata la o oarecare departare de celalalte.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu