rss

sâmbătă, 24 iulie 2010

Profetiile

ESP reprezinta abilitatea unui individ de a receptiona informatia fara a se folosi de cele cinci simturi ale omului (vizual, tactil, olfactiv, auditiv, gustativ). Mai este numit si al 6-lea simt. Perceptia extrasenzoriala este impartita in trei categorii: telepatie – abilitatea de a vedea gandurile altor persoane, precognitie – abilitatea de a vedea viitorul si a prezice evenimente din viitor, clarviziune – abilitatea de a vedea sau a simti alti oameni.

Cei care investigheaza fenomenele paranormale incearca sa testeze prin diferite metode acest "al saselea simt", dar pana in ziua de astazi nu avem nici un rezultat care sa dovedeasca ca acesta exista. Cu toate acestea, exista indivizi care cred ca toti oamenii au asa ceva cu toate ca nu a fost dovedit niciodata acest lucru.

Experimentul Ganzfeld este o tehnica folosita in parapsihologie pentru a afla daca o persoana este capabila de perceptie extrasenzoriala. Efectul Ganzfeld este un rezultat al amplificarii zgomotului neuronal pentru a cauta semnale vizuale. Zgomotul este interceptat de cortexul vizual si provoaca halucinatii, fenomen similar precum in producerea visului.

Efectul Ganzfeld pare sa fi fost experimentat inca din perioada antica. Adeptii lui Pitagora traiau in pesteri intunecate pentru a primi intelepciune prin viziunile lor. De asemenea, oamenii de stiinta care au ajuns la Polul Nord si care erau expusi numeroase zile doar peisajului arctic, au raportat stari modificate de constiinta. In fapt, ceea ce se intampla este rezultatul amplificarii activitatii neuronale in cautarea stimularii senzoriale. Aceasta amplificare este interpretata de cortexul vizual care da nastere diferitelor imagini.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu