rss

duminică, 25 iulie 2010

Whisky inghetat de 100 de ani la Polul Sud

Un grup de arheologi neozeelandezi au descoperit in solul inghetat din Antartica, unde au stat timp de un secol, mai multe sticle cu whisky din malt scotian, iar distileria Whyte & Mackay, care distribuie marca McKinlay, planuieste sa analizeze compozitia licorii pentru a fabrica una la fel.

Sticlele cu whisky, marca McKinlay & Co, au fost descoperite in tabara exploratorului irlandez Ernest Shackleton, parasita de acesta in anul 1909, dupa ce a esuat tentativa lui de a fi primul care ajunge la Polul Sud.

“Speram ca a ramas suficient alcool pentru a-l putea analiza si descoperi reteta dupa care a fost fabricat. ”, a spus Nigel Watson, director executiv la Societatea pentru conservarea patrimoniului istoric din Antarctica si Noua Zeelanda.

Tabara lui Shackleton a fost descoperita in 2006, insa escavarile au inceput abia la sfarsitul lui 2009, iar cand au ajuns la “comoara” s-a forat cu mare atentie blocul de gheata in care erau prinse cutiile cu whisky.

In februarie, arheologii au decis sa desprinda o cutie din blocul de gheata si sa trimita mostra la Muzeul Museo Canterbury din Christchurch, Noua Zeelanda, unde decongelarea s-a facut in mod controlat.

Cei de la distileria Whyte & Mackay spera se descopere reteta, pierduta in timp, dupa care a fost facut whisky-ul si astfel sa poata sa fabrice unul identic.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu