rss

miercuri, 11 august 2010

Biserica , singura institutie neafectata de criza

E criză financiară, iar Romania e aproape in faliment! Nici un sistem al aparatului de stat nu mai merge. Mii de bugetari sunt daţi afară, iar salariile au fost tăiate drastic. E sărăcie lucie... Cu toate acestea, o instituţie din România funcţionează la capacitate maximă şi este plină de bani. Este vorba de Biserica Ortodoxă Română, care, potrivit realitatea.net, a strâns în 2008, oficial, suma de peste 50.000.000 de lei, circa 12 milioane de euro!

Biserica Ortodoxă Română este demnă de invidiat! Pe criza asta, instituţia păstorită de Prea Fericitul Patriarh Daniel face bani şi din piatră seacă. Sumele gestionate de feţele bisericeşti sunt colosale şi provin din diferite activităţi economice, precum fabrici de lumânări, de cherestea, hoteluri, cabinete medicale, taxe de la nunţi, de la botezuri şi de la înmormântări, vânzări de icoane şi, nu în ultimul rând, din contribuţiile benevole ale enoriaşilor. Pe de altă parte, Biserica este privilegiată de stat, fiind scutită de impozite.

47.797.383 de lei din donaţii

Potrivit datelor Ministerului Finanţelor, publicate de realitatea. net, Patriarhia Română a obţinut venituri fără scopuri patrimoniale (doar din donaţiile de la credincioşi) în valoare de 47.797.383 de lei. Pe de altă parte, tot în 2008, Patriarhia a obţinut din activităţi economice 3.526.245 de lei.

Acestea sunt doar veniturile oficiale obţinute de Patriarhie. În realitate, sumele care se învârt în şase mitropolii sunt cu mult mai mari. “În Biserica Ortodoxă Română fiecare autoritate bisericească este autonomă. Avem o situaţie centralizată a operei sociale, dar noi nu ştim câţi bani face fiecare”, a declarat, pentru realitatea.net, Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

Pentru biserică lucrează 32.000 de angajaţi

În Biserica Ortodoxă Română activează 14.578 de angajaţi, din care 1.043 reprezintă personal clerical de conducere, 12.993 sunt preoţi şi diaconi şi 532 sunt preoţi în instituţiile de stat. Potrivit Patriarhiei, 13.787 de angajaţi din personalul clerical au primit contribuţie salarizată de la bugetul de stat. Totodată, la unităţile bisericeşti mai figurează un număr de 17.258 de angajaţi reprezentând personal neclerical, din care aproximativ 16.000 sunt plătiţi din bugetul de stat. În total, în Biserică lucrează aproximativ 32.000 de oameni.

Instituţia are tv, radio şi ziar

Patriarhia Română deţine şi un adevărat trust de presă, cu 36 de licenţe de transmisie, cu două mai multe decât Pro TV. Trustul cuprinde, printre altele, Televiziunea Trinitas, Radio Trinitas, Agenţia de presă Basilica, ziarul Lumina. “Toate cheltuielile sunt susţinute de parohiile din Bucureşti şi din ţară”, susţine părintele Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei.

Bisericile oferă adăpost în zilele caniculare

De mâine şi până pe 17 august, bisericile din Arhiepiscopia Bucureştiului vor fi deschise zilnic, între orele 10.00 şi 18.00, pentru a oferi adăpost persoanelor afectate de caniculă. Potrivit unui comunicat al Patriarhiei Române, măsura a fost luată la solicitarea prefectului Capitalei, Mihai Cristian Atănăsoaei.
Iată doar o parte din activităţile economice ale Bisericii:

Patriarhia deţine 140.000 de hectare de pădure, adică aproximativ 2% din totalul fondului forestier din România.

Instituţia are monopolul pe piaţa lumânărilor bisericeşti, iar pentru cele mai multe arhiepiscopii acestea reprezintă principala sursă de venit.

Anul trecut, bisericile au oficiat aproximativ 400.000 de botezuri, nunţi şi înmormântări. Potrivit estimărilor făcute de realitatea. net, Biserica ar fi încasat, anul trecut, 42.995.250 de lei, adică aproximativ 11.000.000 de euro, doar din oficierea acestor slujbe.

Mitropolia Moldovei are acţiuni la societatea Durau SA, licitată la Rasdaq.

Arhiepiscopia Iaşi deţine acţiuni la societatea Golia SRL, cu activităţi în domeniul construcţiilor civile, picturi, icoane şi sculpturi. Mai deţine Hotelul Casa Bălţăteşti, Depozitul de vinuri Bucium, cabinetul stomatologic “Sf. Apostoli Petru şi Pavel”.

Mănăstirea Neamţ administrează fabrica de cherestea “Sf. Troiţa”.

Mitropolia Moldovei deţine editura DOXOLOGICA.

Arhiepiscopia Craiovei controlează Ocolul Silvic Jiul, societatea Lebăda Severin, Hotelul Severin din Mehedinţi.

Mitropolia Ardealului de la Sibiu deţine Hotelul Bulevard din centrul oraşului.

Beneficiază de scutiri la impozit şi la plata accizelor

Potrivit Codului fiscal, Biserica este scutită de la plata impozitului pe profit pentru:

  • venituri obţinute din fabricarea şi valorificarea obiectelor şi produselor necesare activităţii de cult religios;
  • venituri obţinute din chirii;
  • venituri din activităţi economice;
  • lucrări de construcţie;
  • lucrări de consolidare; Totodată, Biserica este scutită şi de plata impozitului pe teren şi pentru plata accizelor la orice produs energetic utilizat drept combustibil pentru încălzire.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu