rss

vineri, 20 august 2010

Tigani expulzati cu zeci de mii de euro

Prima tranşă de rromi alungaţi de Franţa a ajuns în România. Pe Aeroportul Băneasa au aterizat, ieri, 61 de ţigani, iar pe Otopeni alţi 14. Francezii au anunţat că vor repatria peste 400 de rromi până la jumătatea lunii viitoare.

Din primul avion cu expulzaţi, sosit la amiază pe Aeroportul Bucureşti Băneasa, au coborât 61 de ţigani. Cu 18 mai puţini faţă de numărul anunţat oficial de Ministerul Afacerilor Externe.

Ele - înflorate din batic până la conduri, ei - tricouri mulate pe burţi generoase, ochelari de soare şi pălării cu boruri largi, ăia mici - mai mult despuiaţi. Toţi cărând paporniţe obeze din rafie.

„Am 50.000 de euro în geantă"

Unii sunt mai timizi, abia aruncă o vorbă peste umăr. "Duceţi-vă, mânca-ţi-aş, în bip, bip", au fost, probabil, primele cuvinte rostite după multă vreme pe pământ românesc. Alţii, dimpotrivă, sunt degajaţi şi discută amabili cu presa. În franceză cu jurnaliştii de la France Press, M6 şi Europe 1, în româneşte cu noi şi în ţigăneşte între ei.

"Stăteam la Grenoble de un an şi două luni", spune Mariana Şerban, de loc din Alba Iulia. Are pe lângă ea patru copii - cel mai mic, Roxana, de patru luni; cel mai mare, Alexandru, de 12 ani.

„Ce făceaţi acolo, munceaţi?", întreabă cineva. „Nuuuuuu", răspunde indignată Mariana. „Primeam de la Consiliul General din Grenoble câte 500 de euro pe lună pentru fiecare copil, în total 2.000 de euro. Stăteam la hotel şi aveam mâncarea asigurată, tot de franceji. Cu banii îmi cumpăram bijuterii din aur. Vezi tu geanta asta? Am 50.000 de euro în ea. Peste două zile mă întorc".

Un metru mai încolo, puştiul ei cel mare, Alexandru, era ocupat cu presa din Franţa, cu care „parlea", fireşte, în franceză. „Am venit două zile în vacanţă în România", le-a zis francezilor rămaşi gură-cască, aprobând-o astfel pe maică-sa.

O altă ţigancă repatriată e Jujano Puţi, din Târgu-Mureş. Şi ea e numai cu gândul la revenirea pe pământ francez. "Într-o săptămână cel mult ne întoarcem şi ne instalăm corturile. Aicea nu e nimic de făcut, nu e muncă, nu e nimic...".

300 de euro, „şpaga" de repatriere

La aeroport îi mai aşteptau şi alţii. Costume lucioase, cămăşi roz, pantofi lăcuiţi şi ochelari de soare Armani. Sunt reprezentanţii Partidei Romilor şi au venit să-i "susţină", să le amintească faptul că „România e casa lor" şi să le expună programele de integrare socială pe care le concepuseră pentru ei.

„Consider că statul român, cel francez, precum şi instituţiile Uniunii Europene trebuie să ia măsuri să nu se mai întâmple aşa ceva. Vorbim aici de cetăţeni români, membri UE, cărora li s-a încălcat un drept fundamental, cel de liberă circulaţie", a spus Daniel Vasile, vicepreşedintele Partidei Romilor.

Ţiganii sosiţi ieri au statutul oficial de repatriat voluntar. Mai precis, au fost de acord să se întoarcă în România, primind în schimb 300 de euro de adult şi 100 de euro de copil din partea statului francez. Numai că, fiind cetăţeni UE, au dreptul să se întoarcă în Franţa când doresc.

Nedoriţi de Sarkozy

Acţiunile de evacuare a taberelor de rromi din Franţa şi repatrierea lor sunt în concordanţă cu noile măsuri în materie de securitate anunţate de preşedintele francez Nicolas Sarkozy. La sfârşitul lui iulie, autorităţile franceze anunţaseră că jumătate dintre taberele ilegale de rromi, estimate la circa 300, vor fi desfiinţate în următoarele trei luni.

Comisia Europeană, cu ochii pe Franţa

Franţa „trebuie să respecte normele privind libertatea de circulaţie a cetăţenilor europeni", avertizează Comisia Europeană.

MAE: Nu e expulzare, e repatriere voluntară

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a precizat, pentru Mediafax, că trebuie făcută distincţia între evacuarea unor tabere ilegale de rromi, expulzare, respectiv repatriere voluntară.

"Expulzarea înseamnă îndepărtarea de pe teritoriul statului respectiv, contrar voinţei persoanei în cauză, ca urmare a faptului că aceasta reprezintă un pericol pentru ordinea publică/sănătate publică/securitate publică. Repatrierea voluntară înseamnă îndepărtarea de pe teritoriul statului respectiv, cu acordul persoanei în cauză, care primeşte o sumă de bani. Expulzarea fiind o excepţie, poate interveni numai rareori, deoarece este o măsură care comportă o gravitate deosebită. Se face de la caz la caz, după o analiză prealabilă şi cu respectarea normelor în materie", arată MAE.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu