rss

vineri, 5 noiembrie 2010

Zeul poeziei...Adrian Paunescu sa stins din viata

In ultima sa interventie la Radio Resita, Adrian Paunescu parea prea obosit sa se mai ascunda- adevarul era ca se lupta in liniste de luni in sir cu probleme cumplite de sanatate. Avea diabet, nu s-a tratat si de aici au aparut si alte suferinte:

"Ma aflu chiar la reanimare / sunt aici intre monitoare care se uita in organismul meu si dau semne ca nu voi muri, ca voi continua sa fiu un om viu."

"In momentele acestea de asediu al suferintei si al mortii iti dai seama cat de important este sa nu fii singur pe lume. Am avut sentimentul ca traiesc intr-o lume care nu se dispenseaza usor de mine", declara poetul.

La inceputul saptamanii, tintuit la pat, inconjurat de doctori si de asistente, Adrian Paunescu parea totusi increzator. Si continua sa compuna. Ultima poezie a fost imprimata pe reportofonul fiului sau, Andrei.


" De-aicea, de pe patul de spital,
Pe care ma gasesc de vreme lunga,
Consider ca e-un gest profund moral
Cuvantul meu la voi să mai ajunga.

Ma monitorizeaza paznici minimi,
Din maxima profesorului grija,
In jurul obositei mele inimi
Sa nu ma mai ajunga nicio schija."

Extrem de constient ca finalul este inevitabil Paunescu si-a prevestit despartirea inca din vara cand a scris un editorial "Testament".

"Acum, la aceasta raspantie, contemporanilor mei n-am mai mult de spus decat ca ar fi pacat sa ne despartim suparati".

Doar sfarsitul pe care-l simtea putea sa-l indemne la aceasta impacare cu sine si cu lumea: pe poetul vulcanic, pe ziaristul neiertator, pe politicianul plin de patima. Apoi, lupta n-a mai avut nimic romantic.

Uniunea Scriitorilor din Romania si Asociatia Scriitorilor Bucuresti au declarat, intr-un comunicat, ca Adrian Paunescu a fost "o figura de mare popularitate a ultimelor decenii", iar prin disparitia sa " literatura romana pierde un poet notabil si un talentat gazetar".

"Astazi, 05.11.2010, la orele 07.15, inima maestrului Adrian Paunescu a incetat sa mai bata. Dupa nenumarate tentative de resuscitare a trebuit sa ne declaram invinsi .. si maestrul a plecat dintre noi", a declarat medicul Serban Bradisteanu, seful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculara a Spitalului Floreasca.

Paunescu a fost internat saptamana trecuta de urgenta la Spitalul Floreasca, pentru ca acesta nu mai putea respira. Timp de o saptamana, medicii i-au sustinut inima, plamanii si rinichii cu tratamente medicamentoase, insa corpul poetului a cedat astazi.

Cu ultimele puteri, in timp ce suferea pe patul de spital, Adrian Paunescu a scris ultima sa poezie, pe 31 octombrie.

Primele zvonuri despre starea de sanatate a poetului au parut in luna iunie, cand se vorbea despre un diagnostic sumbru - ciroza hepatica sau cancer.

Paunescu a infirmat insa aceste informatii "nu e cancer, nu e ciroza, s-au scris aiureli, ca nu e adevarat", dar cu toate acestea a recunoscut ca are probleme grave: "La un moment dat am avut un complex hepato-renalo-cardiac de suferinte".

“Mi-a fost rau, mi-a fost rau, la un moment dat nu mai puteam sa merg bine”, declara in urma cu cateva luni Adrian Paunescu.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu